ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταδικάζει το περιστατικό αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν αστυνομικός τραυμάτισε σοβαρά φοιτητή στο πρόσωπο, μετά από ευθεία βολή με όπλο κρότου λάμψης, αλλά και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αστυνομική παρουσία στους χώρους του Πανεπιστημίου. Η εικόνα με τα πάνοπλα ΜΑΤ και την αύρα μέσα στο Πανεπιστήμιο, φρουρώντας τους χώρους απέναντι στους “εχθρούς-φοιτητές”, θυμίζουν άλλες εποχές.

Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, που συνδέεται με τα σχέδιά της για ένταση της κρατικής καταστολής και «Πανεπιστήμια Α.Ε.», μετά και την παρουσίαση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Συνιστά μια επιλογή που έχει τη σφραγίδα της Υπουργού Παιδείας η οποία καθόλου τυχαία επιχειρεί να καταργήσει και την οργανωμένη φοιτητική εκπροσώπηση κι έρχεται ως συνέχεια της επιχείρησης εκφοβισμού και τρομοκρατίας, όσων αντιστέκονται. Κάτι που οι εκπαιδευτικοί το έχουν βιώσει, αφού ήδη 4 φορές οι κινητοποιήσεις μας κρίθηκαν στα δικαστήρια.

Εδώ και τώρα να μπει ένα τέλος στο όργιο βίας και καταστολής των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν είναι η “πάταξη της ανομίας”, όπως διατείνονται, αλλά η αμφισβήτηση του φοιτητικού κινήματος και οι αγώνες του, οι συλλογικότητες και η πολιτικοποίηση του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Leave a Comment