ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Για το ΙΕΚ Τουρισμού

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα ενός ακόμα προμελετημένου εγκλήματος, που εξελίσσεται σε βάρος των σπουδαστών και του προσωπικού του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας. Το εκπαιδευτήριο μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό και κινδυνεύει να ανασταλεί η λειτουργία του.

Σε ολόκληρη τη σχολή υπάρχει ένας και μοναδικός εργαζόμενος μόνιμος, ο Διευθυντής, οι καθηγητές των σπουδαστών είναι ωρομίσθιοι και οι λιγοστοί υπάλληλοι, ορισμένου χρόνου. Η χρόνια αδιοριστία στον τομέα της Εκπαίδευσης, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια, απαξίωσης των δημόσιων δομών εκπαίδευσης, τόσο από αυτήν την κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, είναι που έφεραν το ΙΕΚ Τουρισμού στην κατάσταση αυτή.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν ευθύνη,  που δεν έλυσαν το πρόβλημα, προσλαμβάνοντας προσωπικό, με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με βάση τις ανάγκες της σχολής.

Αυτοί που στηρίζουν τις κυβερνήσεις, οι οποίες έφεραν το ΙΕΚ στην κατάσταση που βρίσκεται, δε θα λύσουν το πρόβλημα. Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων και σπουδαστών, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Υποκριτική στήριξη βλέπουμε και από ξενοδόχους του νησιού μας για την αναστολή λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού, από αυτούς δηλαδή που αύριο στην πρακτική θα πουν ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος, θα πουν να κάνεις κουράγιο, να μην έχεις απαιτήσεις, να είσαι φρόνιμος γιατί όταν μάθεις την τέχνη θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου.

Άμεσα να παρθούν από τους αρμόδιους όλα τα μέτρα ώστε η σχολή να μην κλείσει και να μην μείνουν στον αέρα οι σπουδαστές. Να εξασφαλιστεί εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μην διακοπεί η φοίτηση των σπουδαστών, να εξασφαλιστεί η πρακτική άσκηση για όλους με βάση την ειδικότητα με εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης της σχολής καθώς και ασφαλών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Να εξασφαλίζονται δωρεάν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωσή τους (εξοπλισμός, αναλώσιμα).

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και σπουδαστών του ΙΕΚ Τουρισμού ενάντια στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο. Μόνο με τους αγώνες θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

 

Leave a Comment