ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τις σχολικές μεταφορές

Ανησυχία σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί η ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών λεωφορείων Κέρκυρας, με την οποία μάθαμε, ότι παραμένουν απλήρωτοι από το Γενάρη του 2022, για τις σχολικές μεταφορές που πραγματοποίησαν. 

Για μια ακόμα χρονιά -μετά το περσινό φιάσκο, όπου είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα και οι μαθητές δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο- βλέπουμε τις σχολικές μεταφορές να είναι στον αέρα και κανένας να μην μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα ξεκινήσουν οι μαθητές το σχολείο και θα είναι όλα έτοιμα.

 Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2023, να μην μπορούμε να μεταφέρουμε μαθητές στο σχολείο τους. Στην Ελλάδα 2.0, όπως περηφανεύεται η κυβέρνηση.

Πολλοί είναι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολικές μεταφορές:

Φταίει το υπουργείο εσωτερικών, το οποίο δίνει με το σταγονόμετρο τη χρηματοδότηση

Φταίει η περιφέρεια, η οποία για μια ακόμα χρονιά και εν μέσω προεκλογικού αγώνα, δεν ασχολείται με «ευτελή» ζητήματα, όπως οι μεταφορές των μαθητών.

Φταίει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τα έχει κάνει θάλασσα, όσον αφορά τον προγραμματισμό, τις ηλεκτρονικές εγγραφές, το ότι όλα γίνονται στο πόδι, εκτός από τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις, οι οποίες εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Και βέβαια φταίει η κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη όλων των παραπάνω και υπολογίζει στις κοινωνικές παροχές μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ενώ είναι γενναιόδωρη στις παροχές σε εφοπλιστές και βιομηχάνους.

Σίγουρα όμως δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί των σχολείων οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν με τα κενά που υπάρχουν, τον υπερβολικό γραφειοκρατικό φόρτο, αλλά και τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες δυσχεραίνουν το έργο τους.

Και σίγουρα δε φταίνε οι μαθητές και οι γονείς τους, οι οποίοι είτε δε θα μπορούν να έρθουν στο σχολείο, είτε θα αναγκάζονται οι εργαζόμενοι γονείς, να αφήνουν τη δουλειά τους το πρωί και το μεσημέρι, με τη βενζίνη στα ύψη για να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους.

Ως ΕΛΜΕ ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει πρόβλημα, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, είναι ένας εθνικός δημόσιος φορέας μεταφορών που θα αναλάβει με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, τις μεταφορές των μαθητών.

Απαιτούμε να δοθεί ΤΩΡΑ λύση στο πρόβλημα ώστε οι μαθητές να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους από την έναρξη της χρονιάς!

Leave a Comment