ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Για την παρέμβαση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στα Τοπικά Συμβούλια

Τα ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας πραγματοποίησε την Τρίτη, 1 Αυγούστου, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, για το φλέγον ζήτημα της στέγασης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το οποίο γιγαντώνεται, χρόνο με το χρόνο (αναλυτικά σε προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ), αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Κέρκυρα, όπως σίτιση, μεταφορές κλπ. Ήταν η πολλοστή φορά που συζητιέται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας (τελευταία φορά στις 23 Σεπτέμβρη), γεγονός που αναδεικνύει, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί γιγαντώνονται, ενώ οι λύσεις που προσφέρονται από την κεντρική και τοπική Διοίκηση, είναι ανύπαρκτες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τόνισε τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι, όχι μόνο με την εύρεση κατοικίας, αλλά και με την ακρίβεια στη μεταφορά, στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που εξαθλιώνει όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους. Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα: Μίσθωση ξενοδοχείων, επίδομα ενοικίου αλλά και εκμετάλλευση συγκεκριμένων δημοσίων κτιρίων, τα οποία αυτή τη στιγμή “ρημάζουν” από την αχρησία,  προκειμένου να στεγαστούν οι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι. Τονίστηκε το γεγονός ότι έχει αλλάξει ο νόμος κι ότι πλέον, ΟΛΟΙ οι νησιωτικοί Δήμοι, μπορούν να παρέχουν στέγαση και σίτιση στους δημοσίους υπαλλήλους. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη παρέμβασης του Δήμου στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και στα ΚΤΕΛ, ώστε να διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί στις μετακινήσεις τους από και προς το νησί.

Για μια ακόμα φορά υπήρχε η συμφωνία από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά ενώ τις προηγούμενες φορές, το πρόβλημα ήταν ότι δε νομιμοποιείται να δώσει επίδομα ενοικίου, τώρα ήταν ότι ο Δήμος δεν έχει λεφτά για να το δώσει κι ότι πρέπει να τα διεκδικήσουμε από το κράτος. Το πρόβλημα είναι, ότι εδώ και τόσα χρόνια που τίθεται το ζήτημα και κάθε χρόνο μεγαλώνει, δεν είδαμε καμία κίνηση από το Δήμο, προς την κατεύθυνση διεκδίκησης κονδυλίων, ταυτόχρονα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα! Γεγονός που θα έδινε και μια νέα δυναμική στους αγώνες αυτούς. Ούτε καν το έγγραφο, το οποίο έχει αποστείλει το Υπουργείο Εσωτερικών, για συγκέντρωση των στοιχείων αυτών από τις υπηρεσίες, έχει εκμεταλλευτεί η Δημοτική Αρχή, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση για την απόδοση κονδυλίων. Χρειάστηκε να φέρει η Λαϊκή Συσπείρωση την εισήγηση του θέματος, ενώ θα έπρεπε να το εισηγηθεί ο Δήμος. Παράλληλα, δεσμεύτηκε η Δημοτική Αρχή, ότι θα κάνει τις απαραίτητες επαφές για τη σίτιση και τις μεταφορές, σε ένα θέμα το οποίο δεν απαιτεί κονδύλια, αλλά μόνο πολιτική βούληση, την οποία το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί του νησιού, θα πρέπει με τις δράσεις τους να προκαλέσουν.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, πραγματοποίησε παρέμβαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για το ίδιο θέμα, την Παρασκευή, 4 Αυγούστου. Τίποτα από τα παραπάνω δεν άκουσε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις της ΕΛΜΕ, αλλά και των παρατάξεων, που είχαν αντίστοιχη εισήγηση. Μάλιστα επανάφεραν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα από τον προηγούμενο Αύγουστο -συζήτηση που είχαν προκαλέσει πάλι οι ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων, με την από κοινού παρέμβασή τους-  η οποία παρέπεμπε στις καλένδες και στις «υποσχέσεις» του πρωθυπουργού, για αυξήσεις στους μισθούς. Η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής, είχε φανεί από την αρχή, αφού δεν ήθελε καν να συζητηθεί το ζήτημα! Κι όταν ρωτήθηκαν για το τι έκαναν για να υλοποιήσουν -έστω- αυτήν την απόφαση που είχαν πάρει, η απάντηση ήταν ότι έστειλαν με mail την απόφαση!!! Τίποτα δεν έκανε η Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίηση της απόφασης αυτής κι ούτε θα κάνει!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το ζήτημα της στέγασης αλλά και της ακρίβειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όσο περνάει ο καιρός. Υπουργείο, Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, σφυρίζουν αδιάφορα, μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, αλλά κυρίως οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί εκπαιδευτικοί να αρνούνται το διορισμό τους, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν, στις οικονομικές απαιτήσεις για ένα σπίτι.

Μπροστά στην «ναι μεν, αλλά» στάση από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, την αδιαφορία κυβέρνησης και Υπουργείου, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής, μόνο ένα δρόμο έχουμε: Το δρόμο του αγώνα, με τον οποίο, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα που πηγάζουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή, να κάνει πράξη αυτό που έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό της Συμβούλιο, τουλάχιστον 2 φορές, ΟΜΟΦΩΝΑ!

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα κι άλλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Όπως προκαλέσαμε για πολλοστή φορά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ίδιο θα κάνουμε και στα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια του νησιού, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά -κι όχι ακαδημαϊκά- το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοί μας.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να αναδείξει κεντρικά το ζήτημα και να οργανώσει κινητοποιήσεις για την άμεση διεκδίκηση λύσεων, στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοί μας.

 

ΥΓ: Οι Δήμοι Νότιας Κέρκυρας και των Παξών, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συζητήσουν το ζήτημα αυτό, μια και δεν το θεωρούν αρκούντως σοβαρό για συζήτηση. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ενώ έχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, ενώ είχε ζητήσει από τον Οκτώβρη του ’22, τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

 

Leave a Comment