ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την επερχόμενη δίκη των μελών του Δ.Σ.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, διεξάγεται η δίκη των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε το 2018, από  τη Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, για συκοφαντική δυσφήμιση, εξαιτίας ανακοίνωσης που εξέδωσαν ομόφωνα και κατήγγειλε τις πρακτικές της.

Πρακτικές, τις οποίες, έχει αντιπαλέψει το κίνημα των εκπαιδευτικών εδώ και πολλά χρόνια κι έχουν καταδικάσει με τις αποφάσεις τους τόσο η ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ.

Κατηγορούμενοι είναι τα τότε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, μεταξύ των οποίων, η τότε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρίνα Ράπτη και ο νυν Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Αχιλλέας Καπετάνιος.

Το «έγκλημα» των μελών του Δ.Σ., ήταν ότι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλαν τις πρακτικές της συγκεκριμένης διευθύντριας – που αρκετές από αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και μάλιστα έχουν εμπλουτιστεί- με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των συναδέλφων, του σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο συγκεκριμένο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών του σχολείου, αφού η Διευθύντρια του σχολείου, με τη στάση της, καταστρατηγούσε -σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων του σχολείου- συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από συλλογή υπογραφών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου διδασκόντων, απαιτούσε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να επισκέπτεται το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων ή και το απόγευμα.

Τα παραπάνω, ενδεικτικά εδώ αναφερόμενα, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άσχημο κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Από τότε που εκδώσαμε την επίμαχη ανακοίνωση και μέχρι τώρα, η διευθύντρια έχει εμπλουτίσει τις πρακτικές της, καλώντας ακόμη και την αστυνομία, όταν τα μέλη του Δ.Σ. επισκεφθήκαν το σχολείο, κλειδώνοντας μέχρι και την πόρτα, μην επιτρέποντας στα μέλη του Δ.Σ. να φύγουν! Πρακτικές, οι οποίες επεκτείνονται -σύμφωνα με συναδέλφους του σχολείου- και σε προσωπικές επιθέσεις, αυθαίρετη μη τήρηση πρακτικών του Συλλόγου, κλήση της αστυνομίας ακόμα και σε εκπαιδευτικούς του σχολείου και πολλά άλλα.

Εμάς οι δίκες δε μας τρομάζουν. Αντιθέτως, είναι και τίτλος τιμής να μας έχει μηνύσει η σημερινή τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. στην περιοχή, -η οποία μάλιστα φρόντισε να στριμωχθεί σχεδόν σε κάθε φωτογραφία δίπλα στην Υπουργό παιδείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα-  για τη συνδικαλιστική μας δράση. Δράση η οποία στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, υποβάθμισης της Δημόσιας εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου και θέτει τον αυταρχισμό και την καταστολή, ως το Νο1 όπλο αντιμετώπισης των διεκδικήσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς δηλώνουμε ξανά, ότι είναι  αυτονόητο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση του σωματείου να παρεμβαίνει με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο και να υπερασπίζεται τα μέλη του απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Να ασκεί  δημόσια κριτική για πράξεις και ενέργειες  τόσο της διοίκησης όσο και των στελεχών της και δηλώνουμε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη μέρα της δίκης.

Οι δικαστικές διώξεις ή ακόμα και η απειλή δίωξης προσώπων, ισοδυναμεί  με απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης. Άλλωστε η φυγομαχία από την δημόσια αντιπαράθεση και η μεταφορά  αυτής στις αίθουσες των δικαστηρίων, δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη φίμωση του δημόσιας κριτικής, στον εκφοβισμό και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Leave a Comment