ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα….

Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας και αντιπροσωπείας των καθαριστριών των σχολείων με την υπεύθυνη για θέματα Παιδείας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, Κα Ζερβού και τους προέδρους και οικονομικούς διαχειριστές των δύο Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, με σκοπό την επίλυση του σοβαρού προβλήματος του καθαρισμού των σχολικών κτιρίων, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την πίεση που έχει δεχτεί ο Δήμος από τα σωματεία, για το σοβαρό αυτό ζήτημα μετά και την τελευταία κινητοποίηση όλων των παραπάνω σωματείων έξω από το Μαράσλειο.

Μετά τα ευχολόγια από πλευράς του Δήμου (άλλωστε τα λόγια είναι ανέξοδα…),για τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και την πρόσληψη άλλου τόσου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού αυτό ήταν το πρώτο και βασικό αίτημα που τέθηκε από τους εκπροσώπους των σωματείων, ήρθε και η ζοφερή πραγματικότητα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

  • Η πολυαναμενόμενη επέκταση των συμβάσεων των καθαριστριών, αφορά επέκταση κατά 50 % με ανάλογη αύξηση στις αποδοχές. Δηλαδή μια καθαρίστρια που δουλεύει 4 ώρες, θα δουλεύει για 6 ή αν η σύμβαση είναι για αριθμό αιθουσών κι έχει στη δικαιοδοσία της 10 αίθουσες, θα δουλεύει για 15. Με δεδομένο ότι οι καθαρίστριες συνήθως πηγαίνουν στο τέλος του ωραρίου του σχολείου για να το καθαρίσουν, τώρα θα υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουν και 2 ώρες το πρωί, π.χ. 9 με 11 (αν και δεν προβλέπεται από τη σύμβαση έργου), ώστε να καθαρίζουν ότι προλαβαίνουν από επιφάνειες και πόμολα στο διάλειμμα, μετά το πέρας του οποίου, θα καθαρίζουν τις τουαλέτες και τα γραφεία των εκπαιδευτικών. Η λύση αυτή προκρίνεται από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας, σύμφωνα με τον οποίο «ούτε αποδεκτή είναι, ούτε και επαρκής, αφήνει έλλειμα καθαριότητας στα σχολεία, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε, μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε». Λύση, την οποία φαίνεται να ακολουθεί τόσο η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας αλλά και η εκπρόσωπος του Δήμου. Στις αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ότι δεν μπορούν τα σχολεία να μένουν ούτε λεπτό χωρίς προσωπικό καθαριότητας αυτήν την περίοδο και ότι διακυβεύεται η ασφάλεια και η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, η απάντηση ήταν ότι «τόσα έδωσε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο φορέας που προσλαμβάνει το προσωπικό καθαριότητας) και το Υπουργείο, αυτό μπορούμε να κάνουμε». Η απαίτηση των ίδιων εκπροσώπων να δοθεί μια απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση το Σεπτέμβριο, παραπέμφθηκε για το καλοκαίρι…
  • Στην ίδια συνάντηση μάθαμε επίσης ότι η πληρωμή των καθαριστριών θα καθυστερήσει για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, λόγω των προβλημάτων στη συγκρότηση των Σχολικών Επιτροπών, για τα οποία ΚΑΜΙΑ ευθύνη δε φέρουν οι γυναίκες αυτές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων απέρριψαν την παραπάνω λύση και δήλωσαν ότι, μέχρι τη μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, μόνο δυο λύσεις είναι αποδεκτές ώστε άμεσα να μην υπάρχει πρόβλημα, αφού η επέκταση των συμβάσεων έτσι όπως γίνεται δε λύνει το πρόβλημα: Ή να λειτουργήσει ο Δήμος, με δικιά του ευθύνη, τα σχολεία, μόνο για όση ώρα υπάρχει καθαρίστρια στο σχολείο, ή να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού.

Καμία από αυτές δεν έγινε δεκτή από το Δήμο κι έτσι θα συνεχίσουν τα σχολεία να λειτουργούν -άλλο περισσότερο κι άλλο λιγότερο- χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Αναρωτιόμαστε:

  1. Γιατί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών από τη μία δηλώνουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα με το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων – πρόβλημα που έχει ανακύψει σε όλη την Ελλάδα- κι από την άλλη δίνει ψίχουλα για την επίλυση του ζητήματος και βέβαια δεν κάνει κανένα λόγο για μονιμοποίησή τους;
  2. Γιατί ο Δήμος δεν προχωράει σε άμεση πρόσληψη καθαριστριών, αφού βλέπει πόσο μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται και δεν καλύπτονται οι ανάγκες; Γιατί δε λειτουργεί τα σχολεία μόνο για όση ώρα υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, αποφεύγοντας να μετατρέψει τα σχολεία σε υγειονομικές βόμβες;
  3. Γιατί δεν έγιναν πιο νωρίς οι διαδικασίες για τις σχολικές επιτροπές και χρειάστηκε 1 ολόκληρος χρόνος με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή των καθαριστριών;

Η κυβερνητική πολιτική των περικοπών, της αδιοριστίας, της ελαστικής εργασίας είναι ο κανόνας και η κατεύθυνση που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και οι Δήμοι δεν ξεφεύγουν από αυτήν την πολιτική, εκτός αν θέλουν να συγκρουστούν. Και η Δημοτική Αρχή της Κέρκυρας δεν έχει δείξει μέχρι τώρα καμία διάθεση για δυναμική διεκδίκηση από την Κυβέρνηση, ακόμα και για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η υγιεινή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

  1. Απαιτούμε, εδώ και τώρα:
  • Άμεση μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού καθαριότητας και πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων.
  • Επέκταση των συμβάσεων με αύξηση στις αποδοχές και άμεση πρόσληψη προσωπικού έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των σχολείων.
  • Επαγγελματικά μέσα ατομικής προστασίας σε όλο το προσωπικό καθαριότητας
  1. Καλούμε το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, καθώς και τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, να λειτουργήσουν τα σχολεία με περιορισμένο ωράριο και μόνο για όσο διάστημα έχουν προσωπικό καθαριότητας, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

 

Leave a Comment