Uncategorized ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Για το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς

ΕΛΜΕ Κέρκυρας                                                                                                      Κέρκυρα, 15-01-2020

Ψήφισμα Δ.Σ. ΕΛΜΕ Κέρκυρας 

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παξών, κατά το οποίο  12 μέχρι στιγμής πρόσφυγες – μετανάστες,  έχασαν τη ζωή τους, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Η νέα τραγωδία δεν ανεβάζει απλά τον μακάβριο απολογισμό των πνιγμένων  προσφύγων, μεταναστών και των παιδιών τους, δεν αποτελεί μια ακόμα εικόνα στα κανάλια, δεν μας γεμίζει απλά θλίψη και οργή. Μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για συνέχιση των αγώνων κατά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Οι συμφωνίες ΕΕ- Ελλάδας -Τουρκίας και οι μηχανισμοί φύλαξης συνόρων,  δεν μπορούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν τα κύματα της προσφυγιάς και των θανάτων, γιατί απλά δεν αφορούν τον τερματισμό του πολέμου, την κατάργηση των πολιτικών διώξεων και την εξάλειψη της  εκμετάλλευσης  των λαών.

Οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους όλων των χωρών και κερδισμένους μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, που διαιωνίζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποτελούν την αιτία για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, πατώντας στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν μπορεί και δεν έχει βούληση να δώσει λύση και να κοντραριστεί με τις βαθιές αιτίες που γεμίζουν τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα με χιλιάδες κατατρεγμένους. Το αντίθετο μάλιστα . Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Υπ.Ανάπτυξης, η αναλγησία και η μισαλλοδοξία είναι το επικοινωνιακό  πρόταγμα της κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό. Τη στιγμή που η μικρή κοινωνία της Κέρκυρας είχε «παγώσει» στο άκουσμα του πνιγμού 12 ανθρώπων , την ώρα που μανάδες ,πατεράδες, αδέρφια, παιδιά και οικογένειες, κάπου στα βάθη της Ανατολής, έκλαιγαν τους δικούς τους  νεκρούς στη δική μας χώρα, κορυφαίος Υπουργός έκανε χιούμορ με την ανείπωτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εισβολείς είναι οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του καπιταλισμού. Μπροστά στους νεκρούς ΜΟΝΟ υποκλίνεσαι και σιωπάς. Διαφορετικά «βουτάς» τα χέρια σου στο παγωμένο αίμα, «κύριε Υπουργέ». 

Τα μέτρα της κυβέρνησης που ενισχύουν την καταστολή  στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, είναι σίγουρο ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των νεκρών και των φυλακισμένων που θα προσπαθούν να περάσουν με όποιο τρόπο τα σύνορα μας.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να μετατρέψει την οργή σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που  γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

  • Να κλείσουν οι “Μόριες” Κέντρα κράτησης – hotspot, που έχουν γίνει αποθήκες ψυχών στα νησιά και τον Έβρο. Να μην δημιουργηθούν νέες.
  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας. ΑΜΚΑ σε όλα τα προσφυγόπουλα
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας  και όχι σε στρατόπεδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.

Leave a Comment