ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Για τις εξετάσεις τύπου «Pisa»

Σε 3 από τα 5 σχολεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εξετάσεις τύπου Pisa, μια και στα υπόλοιπα δύο σχολεία, όχι μόνο συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει τόσο η ΕΛΜΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ, χωρίς να ενδώσουν στην παραπλανητική και εκτός πλαισίου αρμοδιότητάς του απόπειρα του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να «εξαφανίσει» τη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Άλλα επιπλέον κανένας μαθητής δεν πήγε στο σχολείο για να συμμετάσχει στις εξετάσεις, δίνοντας από τη μεριά τους -τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς τους- ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των σχολείων.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλες τις περιοχές της χώρας που το ΥΠΑΙΘ προσπάθησε να πραγματοποιήσει τις εθνικές εξετάσεις κατάταξης τύπου PISA. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές, χωρίς να καμφθούν από τις απειλές και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, ακύρωσαν τις εξετάσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες των σχολείων αυτών (Γυμνάσιο Καστελλανων και Αμφιπγιτών) που σήκωσαν τη δεδομένη στιγμή με επιτυχία το βάρος της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και ΑΚΥΡΩΣΑΝ στην πράξη την υλοποίηση του «ελληνικού διαγωνισμού PISA», συμμετέχοντας καθολικά στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προκήρυξαν η ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ (η απόφασή της βγήκε παράνομη χτες στα δικαστήρια, στα οποία για άλλη μια φορά προσέφυγε το ΥΠΑΙΘ) και η ΑΔΕΔΥ.

Χαιρετίζουμε τους μαθητές και τους γονείς τους, που δε νομιμοποίησαν με την παρουσία τους, τους εξετάσεις αυτές, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση των σχολείων τους.

Απέδειξαν ότι η σχολική κοινότητα, όταν δρα συντονισμένα και μαζικά, μπορεί να ακυρώσει τις εκπαιδευτικές πολιτικές που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και στην κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών -εκπαιδευτικών.

Με την 4ωρη στάση εργασίας της ΕΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ σε ισχύ, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς στην συντριπτική τους πλειοψηφία και στην περιοχή μας, δεν προσφέρουν καμιά συναίνεση στους αντιπαιδαγωγικούς σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ και υπερασπίζονται με πάθος και αποφασιστικότητα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Είμαστε περήφανοι για την σημερινή μέρα, για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας και  θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των μαθητών/τριών στην ολόπλευρη μόρφωση, ενάντια στην κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση των σχολείων, ενάντια στην υποχρηματοδότηση τους, που θα εξαρτάται στο μέλλον από τις εξετάσεις αυτές.

Δεν θα επιτρέψουμε οι μαθητές και οι μαθήτριες μας να γίνουν τα πειραματόζωα που προστάζουν η ΕΕ-ΟΟΣΑ.

Leave a Comment