ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για την εισαγγελική παρέμβαση στα σχολεία

Αναφορικά με έγγραφα που διακινούνται από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας,  συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κέρκυρας, μέσω των οποίων ζητούνται στοιχεία για τις καταλήψεις, κυρίως από τους διευθυντές των σχολείων,  το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας  δεν μπορεί παρά να καταδικάσει τέτοιου είδους ενέργειες, θεωρώντας ότι αποτελούν ένδειξη αυταρχισμού, που σκοπό έχουν τον εκφοβισμό την  καταστολή των κινητοποιήσεων.  Σήμερα (Πέμπτη) μάλιστα, κλήθηκαν για κατάθεση στην Αστυνομία οι Διευθυντές των σχολείων, τα οποία τελούσαν ή τελούν υπό κατάληψη!

Την ώρα που οι μαθητές και φοιτητές σε ολόκληρη την χώρα διαμαρτύρονται διότι βλέπουν, με τα μέτρα της κυβέρνησης να ακυρώνεται το μέλλον τους, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την τράπεζα θεμάτων, την ΕΒΕ κι όλα τα υπόλοιπα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που κατεδαφίζουν και εμπορευματοποιούν, ότι έχει απομείνει από το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση και οι δικαστικές αρχές, αντί να περιφρουρούν το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών και φοιτητών μας στη μόρφωση και τη καθολική υποχρέωση του κράτους στην παροχή της, επιλέγουν να ασχοληθούν με κατασταλτικό τρόπο με ζητήματα που η σχολική κοινότητα μπορεί και λύνει διαχρονικά μέσα από το διάλογο με παιδαγωγικό τρόπο!

 Δεν είδαμε τις κρατικές και εισαγγελικές αρχές να έχουν την ίδια ευαισθησία για να παρέμβουν όταν:

 • Είμαστε αρχές Φεβρουαρίου και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς!
 • Σε ένα μικρό σεισμό έπεσε το ταβάνι στο 1ο ΕΠΑΛ, όταν έπεφταν σοβάδες στα υπόλοιπα σχολεία, όταν πλημμύρισαν τα σχολεία του Ποταμού και το 2ο ΕΠΑΛ!
 • Το Γυμνάσιο Φαιάκων είχε πνιγεί στη σκόνη, με κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, λόγω των έργων που γινόταν απέναντι!
 • Κάποια βιβλία στο ΕΠΑΛ, έφτασαν στο σχολείο μετά τα Χριστούγεννα!
 • Η πρόσβαση των μαθητών στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιείται καθημερινά, από επικίνδυνο σημείο με ελλιπή σήμανση!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ξεκαθαρίζει κάθετα, με τον πιο υψηλό τόνο και προς πάσα κατεύθυνση ότι: 

 1. οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και μαθητών μας,κάθε φορά που διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, ενάντια στην προσπάθεια να τους επιβληθεί σιωπητήριο από τις αρχές καταστολής.
 2. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι κατασταλτικός, ούτε τιμωρητικός απέναντι στους μαθητές.Ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρα παιδαγωγικός. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε σκεπτόμενους ανθρώπους που να αμφισβητούν και να διεκδικούν τα δίκαιά τους, ανθρώπους που να κατανοούν τους νόμους εξέλιξης της Φύσης και της Κοινωνίας, τις τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, με σκοπό να χτίσουν ένα κόσμο πιο δίκαιο και πραγματικά ανθρώπινο.
 3. Οι αυταρχικές πρακτικές που βρίσκουν «φιλόξενη στέγη» στους κρατικούς θεσμούς καταστολής, θα λάβουν την καλύτερη απάντηση από το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Κάθε απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων θα βρει σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας διευθυντών που έμμεσα ή άμεσα θεωρούνται υπόλογοι και εξωθούνται να καταργήσουν το ρόλο τους και την θέση τους μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα δίνοντας ονόματα μαθητών/μαθητριών τους στις εισαγγελικές αρχές και θα τους συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο!

Απαιτούμε από την Εισαγγελία να παύσει κάθε διερεύνηση ευθυνών των Διευθυντών των σχολείων!

Καλούμε :

 • τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων, τα 15μελή και το σύνολο των μαθητών, να καταδικάσουν τις απόπειρες καταστολής και τρομοκράτησης με κάθε μέσο.
 • τα σωματεία του νησιού να κάνουν το ίδιο.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν θέσηαπέναντι στην απαράδεκτη ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
 • την ΟΛΜΕ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειεςγια να προστατέψει τους συναδέλφους και τους μαθητές μας.

 

Leave a Comment