ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 12 μ.μ. ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.)

Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίες εδώ και τρεις εβδομάδες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ: Το ν/σχ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί. Έχει ήδη απορριφθεί! Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα μπλοκ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ, δείχνει την αποφασιστικότητα του κλάδου να συνεχίζει ενωμένος και συσπειρωμένος ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση – δουλειά και ζωή με δικαιώματα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με τη συμμετοχή και των εργαζομένων, ενώ η ΕΛΜΕ, μαζί με το ΣΕΠΕ και την Ένωση Γονέων Κεντρικής Κέρκυρας, πραγματοποίησαν και εκδήλωση, με τη συμμετοχή καθηγητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, σωματείων και φορέων, όπου εκφράστηκαν οι διάφορες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νόμου.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας συνεχίζει στο δρόμο της οργάνωσης του Αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί θεωρούμε ότι ένα παιδί, έχει από δω και πέρα δύο δρόμους μπροστά του: ή να περάσεις τον εξεταστικό μαραθώνιο του Γενικού Λυκείου (Τράπεζα θεμάτων και στις τρεις τάξεις, Εθνικό απολυτήριο, Πανελλήνιες, ΕΒΕ) για να μπορέσει να μπει στο Πανεπιστήμιο ή να πάει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπου με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό να “αγοράσει” ένα πτυχίο, το οποίο θα του δίνει τα ίδια δικαιώματα, με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια αντιδραστική τομή που έρχεται να ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του άρθρου 16, θεσπίζοντας το πλαίσιο για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων δεκάδων ιδιωτικών κολλεγίων και παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Είναι αυτή η πολιτική που χρόνια τώρα προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης εις βάρος της παρεχόμενης ποιότητας των σπουδών, με το κόστος να εκτοξεύεται για να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτές και με δεδομένη τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την απόκτηση του πτυχίου.

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι το «super market» των λεγόμενων προσόντων και πιστοποιήσεων (που εκτοξεύτηκε με τον νόμο Γαβρόγλου) και στο βασικό πτυχίο.

Με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα.

Χρέος μας λοιπόν ως εκπαιδευτικοί, είναι μαζί με τους φοιτητές, τους Πανεπιστημιακούς, τον λαό συνολικά, να ορθώσουμε τείχος και να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών, να συρρικνώσουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, όπως και τα δικά τους και δικά μας εργασιακά δικαιώματα. Να μην επιτρέψουμε να παραδοθεί η ανώτατη εκπαίδευση στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν μισή γνώση, μισά δικαιώματα για τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς εργαζόμενους. Για να μπορούν οι φοιτητές και αυριανοί συνάδελφοι να οργανώνουν ελεύθερα και την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, χωρίς το εκβιαστικό περιβάλλον που δημιουργούν οι επιχειρηματίες χορηγοί ή και μέτοχοι σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Χωρίς ΜΑΤ και ασφυκτικούς εσωτερικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, στις 12 μ.μ. Στο Ψυχιατρείο! Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.)

Leave a Comment