ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τους μόνιμους διορισμούς που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Την Τετάρτη 24/5/2023 ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας 3.449 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες καλή τοποθέτηση και καλή σταδιοδρομία αν και οι περισσότεροι/ες δουλεύουν ως αναπληρωτές/ριες εδώ και χρόνια στα δημόσια σχολεία.

Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα των αγώνων του κλάδου για μόνιμη και σταθερή εργασία, για κάλυψη των τεράστιων κενών στα σχολεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς, κάτι που αποτελεί πρωτίστως παιδαγωγικό ζήτημα. Κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 και μετά δεν έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει, ούτε να παρουσιάζει τους διορισμούς στην εκπαίδευση ως χάρη. ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν στη δημόσια εκπαίδευση καθεστώς 10ετους αδιοριστίας και ταυτόχρονα διόγκωσαν τον αριθμό των συμβασιούχων που σήμερα αγγίζει το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών.

Οι διορισμοί των τελευταίων ετών είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών στα σχολεία. Μόνο τη φετινή σχολική χρονιά (2022 – 2023) ο αριθμός των αναπληρωτών άγγιξε τους 50.000. Οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί, δεν καλύπτουν ούτε καν το 100% των φετινών συνταξιοδοτήσεων!!

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής. Οι διορισμοί που έγιναν το 2020, ήταν οι πρώτοι διορισμοί που έγιναν ποτέ στην Ειδική Αγωγή. Και αυτοί οι διορισμοί ήταν ¨σταγόνα στον ωκεανό». Τρανταχτή απόδειξη του παραπάνω γεγονότος, είναι ότι τα περισσότερα κενά στην Κέρκυρα (και πανελλαδικά) που παραμένουν κενά έως και σήμερα, που τελειώνει η σχολική χρονιά, είναι στην Ειδική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα, στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη. Τα πιο ευάλωτα παιδιά, δηλαδή, είναι ακόμα και τώρα χωρίς εκπαιδευτικό!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να αξιοποιήσει με τον πιο χυδαίο τρόπο τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για να προωθήσει την κακόφημη αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, συνδέοντας την μονιμοποίησή τους με την αποδοχή της «ατομικής αξιολόγησης».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ü  Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς – σε Γενική και Ειδική Αγωγή-, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, για αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

ü  Χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και η απαίτηση για άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

ü  Με ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, με αποφασιστική συσπείρωση στα σωματεία μας και μέτωπο απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας και να αποτρέψουμε την επίθεση που είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί.

Leave a Comment