ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τις εκλογές των αιρετών

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας χαιρετίζει  την μαζική, αποφασιστική,  και περήφανη απάντηση, που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί στην  Κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας,  και την υπουργό Κεραμέως, στην προσπάθεια επιβολής του τρόπου που θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους,  και στην απόπειρα να επιβάλλουν, με απαράδεκτες πρακτικές και μεθόδους, μια ηλεκτρονική ψηφοφορία – παρωδία, ( την περίοδο μάλιστα κατά την οποία έρχονται καθημερινά στο φως στης δημοσιότητας στοιχεία  για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών).

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής -τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά- στις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι η καλύτερη απάντηση στη αυταρχική  πολιτική της Κυβέρνησης, στην προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης των σωματείων, στην επιβολή νόθων και διάτρητων διαδικασιών, στην προσπάθεια γενίκευσης του νόμου – έκτρωμα Χατζηδάκη σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, και στην απόπειρα να ταπεινώσουν  έναν περήφανο κλάδο εργαζομένων που δίνει καθημερινά μάχες απέναντι στην πολιτική που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου βρίσκεται και η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών,  το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 70 % στην Δευτεροβάθμια και το 85% στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Κέρκυρα το ποσοστό αποχής έφτασε το 72 %.

Η αποχή των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί αυτή τη φορά βρήκε απέναντί της,  εκτός από την Κυβέρνηση και την υπουργό Κεραμέως,   και τις πλειοψηφίες του  κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΔΟΕ,  ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ,  αλλά και τους διάφορους μηχανισμούς “παραγόντων”, που σε αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση  φρόντιζαν για  επαναλαμβανόμενες  αποστολές e-mail και αδικαιολόγητες, πόσο μάλλον για ηλεκτρονική ψηφοφορία,  παρατάσεις της διαδικασίας ( έως και 3 ώρες) , ώστε να πιέσουν , ανεπιτυχώς βέβαια, για συμμέτοχη στις εκλογές- παρωδία,  και μείωση του τεράστιου ποσοστού της αποχής. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν σε όλους αυτούς μια ηχηρή απάντηση.

Όπως και το 2020,  έτσι και τώρα, τα τεράστια ποσοστά την αποχής, και τα μονοψήφια ποσοστά των «εκλεγμένων»,  πέρα από την τυπική, βάσει νόμων και εγκυκλίων της υπουργού Κεραμέως, δεν τους παρέχουν κανενός άλλου είδους νομιμοποίηση ώστε να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους συναδέλφους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Συνάδελφοι,

Η παρουσία των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ήταν και είναι, μειοψηφική  κάτι το οποίο τους καθιστά αδύναμους να αλλάξουν τις αποφάσεις την πλειοψηφίας  και την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής.  Πέραν τούτου οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιακών Συμβουλίων διαρκώς συρρικνώνονται,  αφαιρώντας  από τους αιρετούς  πολύ σημαντικούς τομείς  παρέμβασης , όπως για παράδειγμα τα κενά και οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών,  και εκχωρώντας  τους στην Διοίκηση και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Η παρουσία των αιρετών στα Υ.Σ. έχει βαρύτητα όταν συνοδεύεται και συμπορεύεται με τα σωματεία, τις ΕΛΜΕ . Ένας αιρετός που δεν έχει από πίσω του ένα ισχυρό Σωματείο ( και τους συναδέλφους) δεν μπορεί να κάνει τίποτε παρά μόνο να χτυπάει “το χέρι του στο τραπέζι” στους 3 διορισμένους.

Βάσει των παραπάνω η  ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί τους συναδέλφους να εξακολουθήσουν να  κάνουν ότι έκαναν και δυο χρόνια τώρα. Να την  ενημερώνουν  για τις παρανομίες και τις παρατυπίες της Διοίκησης ώστε με παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, μαζί με την συμμετοχή των συναδέλφων, να διεκδικεί και να πετυχαίνει, όπως έχει γίνει αρκετές φορές τα προηγούμενα δυο χρόνια,  την αποκατάσταση των αδικιών στις τοποθετήσεις και στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Τα σημαντικά προβλήματα είναι ακόμα μπροστά μας: καθηλωμένοι μισθοί, ακρίβεια, καταστολή, αξιολόγηση, μέντορες και συντονιστές και πολλά ακόμα.

Στις 9 Νοέμβρη συνεχίζουμε! Καμιά αναμονή! Καμιά «προσαρμογή»!

Η μαζική συμμετοχή στην Απεργία είναι συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ!

 

Leave a Comment