ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τους νοσούντες συναδέλφους αναπληρωτές

Τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία και η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, για να θωρακίσει τα σχολεία απέναντι στην εξάπλωση του ιού. «Βγάζει μάτι» το γεγονός ότι η εξάπλωση στα σχολεία, όσο ανάμεσα στους μαθητές, όσο και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μόνο το διάστημα 1-10 Φεβρουαρίου, έχουν νοσήσει 503 μαθητές και 35 εκπαιδευτικοί, μόνο στη Β΄ βαθμια εκπαίδευση.

Η μέριμνα του Υπουργείου, τόσο απέναντι στους νοσούντες, όσο και απέναντι σε αυτούς που παραμένουν σχολείο είναι ανύπαρκτη.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των συναδέλφων αναπληρωτών, για το οποίο η ΕΛΜΕ Κέρκυρας έκανε σήμερα (10/2) παρέμβαση στη ΔΔΕ Κέρκυρας

Αν ένας συνάδελφος αναπληρωτής νοσήσει με COVID, τότε δικαιούται τις 5 μέρες ειδικής άδειας, με σκοπό να απομονωθεί και να αναρρώσει. Αν μετά τις 5 μέρες διαγνωσθεί ξανά με θετικό τεστ, τότε υποχρεώνεται -με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ακολουθείται για τους αναπληρωτές- να ζητήσει αναρρωτική άδεια, από την οποία όμως οι συνάδελφοι χάνουν χρήματα. Έτσι οι συνάδελφοι έχουν δύο επιλογές: ή να χάσουν λεφτά, σε μια περίοδο όπου όλοι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους ή να επιστρέψουν θετικοί στο σχολείο, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια όλων. Κάτι το οποίο βέβαια, κανένας εκπαιδευτικός δεν κάνει, διαισθανόμενοι την ευθύνη που έχουν για τους γύρω τους.

Η πολιτική της Κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα είναι εγκληματική για όλους τους εκπαιδευτικούς και η ουσία παραμένει. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα του κλάδου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (μείωση μαθητών ανά τάξη, κατάλληλες αίθουσες, κάλυψη όλων των κενών  και περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ κλπ.), αντίθετα, δημοσίευσε την Απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων και της εκπαίδευσης (Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/09-09-2021), που ουσιαστικά αποθεώνει την ατομική ευθύνη και ρίχνει όλο το βάρος  στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εδώ δε δίνουν άδειες σε εκπαιδευτικούς με σοβαρά νοσήματα και οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παίζουν την υγεία τους κορών-γράμματα κάθε μέρα στα σχολεία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, να υπάρξει μέριμνα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και να παρατείνεται η ειδική άδεια νόσησης για όσες μέρες προβλέπουν ακόμα και τα δικά τους -διάτρητα- υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε να γίνει εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα στο Υπουργείο και να απαιτήσει την επίλυσή του.

Leave a Comment