ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τη διαγραφή εκπαιδευτικών από μέλη της ΕΛΜΕ

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, κατά την τελευταία εκλογοαπολογιστική της Γ.Σ., προχώρησε στη διαγραφή από μέλη της ΕΛΜΕ, δύο μελών της. Της Κας Ελένης Βουσολίνου – Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας και του Κου Καρβούνη Παναγιώτη – Διευθυντή του Ε.Κ. Κέρκυρας.

Κατά τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέων αιρετών του κλάδου, το Υπουργείο παιδείας -το οποίο έχει την ευθύνη για τις εκλογές αυτές- προχώρησε σε αποκλειστικά ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών. Όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών -ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ- ΟΜΟΦΩΝΑ καταδίκασαν την πρακτική αυτή, αναφέροντας, ότι εκτός από τον κίνδυνο αλλοίωσης των αποτελεσμάτων – κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στις εκλογές στους Διοικητικούς Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, όπου βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από ψηφίσαντες- η πρακτική αυτή επιχειρεί να απονεκρώσει τα σωματεία από τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και βάζει στο γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

ΟΜΟΦΩΝΑ, όλες οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ και στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας, επιχείρησαν να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια από τη διαδικασία, κάτι που δεν επέτρεψε το Υπουργείο, καθιστώντας μας υποψήφιους με το ζόρι. ΟΜΟΦΩΝΑ τότε όλες οι παρατάξεις κάλεσαν σε αποχή από τις εκλογές, κάτι που ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.

Στην Κέρκυρα ψήφισαν 56 από τους 948 εκπαιδευτικούς, αποχή δηλαδή 94,1 %. Η Κα Βουσολίνου έλαβε 10 ψήφους.

ΟΜΟΦΩΝΑ,  όλες οι παρατάξεις  στην ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ, κάλεσαν όσους εκλέχτηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατέλαβαν, ώστε από τη μία, να μη νομιμοποιήσουν την απαράδεκτη αυτή διαδικασία και από την άλλη, επειδή δεν μπορούν να θεωρηθούν, με τόσο μεγάλη αποχή, ως εκπρόσωποι του κλάδου.

Προς τιμήν τους, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εκλέχτηκαν, παραιτήθηκαν άμεσα από τις θέσεις τους, καθιστώντας τα υπηρεσιακά συμβούλια ανενεργά λόγω μη ύπαρξης αιρετών. Εκτός από την Κα Βουσολίνου.

Στην αδυναμία του το Υπουργείο, να στελεχώσει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, πέρασε μια χουντικού τύπου διάταξη. Εκεί που δεν υπάρχουν αιρετοί λόγω παραίτησης, θα διοριστούν στις θέσεις τους, άλλοι εκπαιδευτικοί, από τη Διοίκηση! Απογυμνώνοντας έτσι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια από εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι μπορεί να μην ήταν πλειοψηφία, αλλά ασκούσαν τον απαραίτητο έλεγχο στις αποφάσεις της Διοίκησης. Ήταν τα αυτιά και τα μάτια των εκπαιδευτικών σε κάθε απόφαση που περνούσε από το ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ.

Τότε διορίστηκε ο Κος Καρβούνης σε θέση αιρετού στο ΑΠΥΣΔΕ.

Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι που διορίστηκαν σε θέση αιρετού, υπέβαλαν την παραίτησή τους, η οποία δεν έγινε δεκτή και με «εντέλλεσθαι» τους ανάγκαζε η Διοίκηση να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Εκτός από τον Κο Καρβούνη.

Στην απόφαση αυτή της ΕΛΜΕ δεν υπήρχε καμία πολιτική σκοπιμότητα ή μικροκομματικό συμφέρον. Με εξαίρεση την πρόταση για διαγραφή, όλες οι παραπάνω αποφάσεις (απόσυρση ψηφοδελτίων, παραιτήσεις κλπ.) ήταν ομόφωνες από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Με ανακοινώσεις τα Δ.Σ.  έκαναν σαφές, πως όσοι εκπαιδευτικοί δεν παραιτηθούν θα αποτελούν «ξένο σώμα» για τον κλάδο, αφού δεν εκπροσωπούν κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό τους.

Άλλωστε φαίνεται κι από τη μέχρι τώρα πορεία και με τον τρόπο και την αδιαφάνεια που υπάρχει σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, πως οι εκπαιδευτικοί δε μαθαίνουν τίποτα για τον τρόπο που γίνονται.

Η πρόταση για διαγραφή έγινε δεκτή από την επαναληπτική  Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

Η Κα Βουσολίνου διαγράφηκε με ποσοστό 91,2 % και ο Κος Καρβούνης με ποσοστό 87,3 %, τα οποία είναι πάνω από τα ¾ που ορίζει το καταστατικό της ΕΛΜΕ.

Στην αρχική πρόταση της ΕΛΜΕ για διαγραφή, ήταν και ο Κος Αμοιρίδης – Διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Κέρκυρας, για τον οποίο το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρούσε ότι δεν έχει παραιτηθεί. Μετά από επικοινωνία μαζί του και με το ΠΥΣΔΕ, φάνηκε ότι ο Κος Αμοιρίδης έχει υποβάλλει την παραίτηση του από τις 5 Φεβρουαρίου 2021, οπότε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ απέσυρε την πρόταση προς το πρόσωπό του, αφού προς τιμή του, ακολούθησε την απόφαση του κλάδου.

Ως ΕΛΜΕ Κέρκυρας δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση και το Υπουργείο, είτε για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς να απαξιώνουν το σωματείο. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, κόντρα στο ν. Χατζηδάκη, στις ηλεκτρονικές εκλογές, κόντρα σε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να ποδηγετήσει τα σωματεία.

Η συσπείρωση στα σωματεία, είναι ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι να αντικρούσουν την αντιλαϊκή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική κάθε κυβέρνησης και να παλέψουν για το σχολείο και την κοινωνία που μας αξίζει.

Leave a Comment