ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τα Εσπερινά Σχολεία

Μόνο οργή και αγανάκτηση νιώθει κανείς από τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στα σχολεία μπροστά στο άνοιγμά τους και το “πέταγμα” των ευθυνών της σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί θύματα εκπαιδευτικούς αλλά και εργαζόμενους μαθητές στα εσπερινά σχολεία, που έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες νεκρούς που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά.

Με την ίδια εγκληματική αναλγησία που διακρίνει την πολιτική της απέναντι στα δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει απέναντι στην απαίτηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Ειδικά στα εσπερινά σχολεία, δε χωράει άλλη αναβολή!

Πρόκειται για χώρους μαζικής συνάθροισης εργαζομένων που παλεύουν για το μεροκάματο. Καθημερινά το πρωί κυριολεκτικά ξεζουμίζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, σε συνθήκες όχι μόνο ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και ελαστικής τήρησης των διαβόητων “πρωτοκόλλων” προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το βράδυ καλούνται να δώσουν τη μάχη της γνώσης, με εξασθενημένο αντικειμενικά ανθρώπινο οργανισμό (λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των μαθητών αυτών),  σε σχολεία όπου συνήθως δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις τεχνικές υγειονομικές προδιαγραφές που θέτουν οι ειδικοί.

Παράλληλα με την αναλγησία της Κυβέρνησης, για τις συνθήκες στα Εσπερινά Σχολεία, την ίδια αναλγησία επιδεικνύει και για όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που αφορούν τους μαθητές αυτούς. Έτσι:

  • Οι μαθητές των Εσπερινών δε δικαιούνταν να παραλάβουν τα self-test από τα φαρμακεία, αλλά θα έπρεπε να προσέλθουν στο σχολείο Σαββατοκύριακο (ξεχνώντας για μια ακόμα φορά, ότι πρόκειται για εργαζόμενους μαθητές) κι ότι η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς μένει μακριά από την έδρα του Σχολείου.
  • Οι μαθητές των Εσπερινών, δε δικαιούνταν να μπουν στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, για την παροχή, ακόμα και αυτού του μικρού ποσού του Voucher, παρόλο που και αυτοί, είναι μαθητές και κάνουν τηλεκπαίδευση, αλλά και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα και δεν έχουν τη δυνατότητα για αγορά εξοπλισμού.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό, με την κοινή βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, με τα ημερήσια Λύκεια, καθιστούν την εκπαίδευση των μαθητών των Εσπερινών Σχολείων, πολύ δύσκολη και απαγορευτική για πολλούς μαθητές.

Η  ΕΛΜΕ Κέρκυρας, καλεί τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,  στα χέρια τους. Να μη συμβιβαστούν με την ολοκλήρωση μίας ακόμη αντιεκπαιδευτικής  τηλε-χρονιάς και με το νέο “success story” ότι όλα βαίνουν καλώς.

Παλεύουμε για:

 

  • Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζόμενων μαθητών των Εσπερινών Λυκείων και των εκπαιδευτικών.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, για να γίνουν ασφαλείς όλοι οι χώροι εκπαίδευσής τους (μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη , προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας κλπ.).
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους .
  • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
  • Ασφαλή δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων μαθητών προς και από τη δουλειά και το σχολείο, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ειδική ρύθμιση για τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων.
  • Να μην αποκλειστούν οι μαθητές των Εσπερινών, από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα».

Leave a Comment