ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για την εγκύκλιο για το άνοιγμα των σχολείων

Σε απόλυτο αιφνιδιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο «Διευκρινιστικές οδηγίες για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021,  δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα, από τα πολλά που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αυτές τις μέρες. Ενώ όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων συνεδρίασαν και οργάνωσαν τον προγραμματισμό τους με βάση την αναβολή του αγιασμού για τις 11 π.μ., παίρνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών και τα νέα δεδομένα της πανδημίας και ενημέρωσαν οι σχολικές μονάδες όλους τους γονείς για τη διαδικασία του αγιασμού και της διανομής των βιβλίων στα σχολεία, μετά από όλα αυτά, το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας οι εκπαιδευτικοί στα σπίτια τους, ενημερώθηκαν για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που έφτασε στα σχολεία μετά τις 14.00 (!!) και αναφέρει ότι «οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού»!

Μόλις δυο μέρες πριν, στις 9/9 είχε αποσταλεί στα σχολεία η εγκύκλιος, σε κανένα σημείο της οποίας δεν αναφέρεται ώρα προσέλευσης των μαθητών.

Το Υπουργείο, μετά την απόλυτη έλλειψη προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων, εκθέτει για μια ακόμα φορά το δημόσιο σχολείο με τις παλινωδίες του. Κι αυτές ακριβώς οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου, είναι που έχουν κάνει γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη για τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία.

Ήδη είμαστε δύο μέρες πριν το άνοιγμα και στα σχολεία της Κέρκυρας υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας (ακόμα κι αν προλάβουν να πάνε στα σχολεία όσοι προσλαμβάνονται τώρα, πάλι δε φτάνουν), σε μάσκες, σε αντισηπτικά σε Μέσα Ατομικής Προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους στο σχολείο. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα σε πληθώρα περιπτώσεων αγγίζει το 27, καμία συζήτηση για προληπτικούς ελέγχους σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς δεν έχει γίνει, εκατοντάδες κενά παραμένουν ακάλυπτα και  τάξεις δεν έχουν εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, ρίχνουν πάλι τα βάρη των δικών τους ελλείψεων και καθυστερήσεων στους εκπαιδευτικούς, καλώντας τους να παραλάβουν υλικά το Σάββατο! Τα σχολεία παντελώς ανέτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές αφού.

Το Υπουργείο δεν έκανε τίποτα όλους αυτούς τους μήνες για την ασφαλή έναρξη της χρονιάς, παρόλο που είχε προειδοποιηθεί και από τους ειδικούς για το 2ο κύμα της πανδημίας αλλά και από τα σωματεία για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων:

  • Να τηρήσουν τον αρχικό προγραμματισμό που υπεύθυνα έχουν σχεδιάσει και ανακοινώσει προς τη σχολική κοινότητα, με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών τους, τις οποίες το Υ.ΠΑΙ.Θ. αγνοεί επιδεικτικά.
  • Να μη βάλουν τους μαθητές σε κτίρια που δεν έχουν καθαριστεί και δεν υπάρχουν μάσκες, προστατεύοντας την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών

Αγκαλιάζουμε τους μαθητές μας με χαμόγελο και ελπίδα για τη δύσκολη σχολική χρονιά που αρχίζει. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς και τους Συλλόγους τους. Αγωνιζόμαστε για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Απαιτούμε από το Υπουργείο το «σπάσιμο» των τμημάτων με όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τόσο στα σχολεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, όσο και σε αυτά που δεν έχουν, για τα οποία η ΠΔΕ σε συνεννόηση με τους Δήμους να αναζητήσουν να βρουν. Η μάσκα αποτελεί όπλο ενάντια στην πανδημία, αλλά είναι ανεπαρκές ως μέτρο αν δε συνοδεύεται από την τήρηση των αποστάσεων.

Απαντάμε αγωνιστικά στον εμπαιγμό του Υπουργείου και στον μύθο ότι «όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία των σχολείων». Συμμετέχουμε μαζικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια:

  • Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη, στις 13:30, στο Μαράσλειο
  • Παρασκευή, 18 Σεπτέμβρη, στις 13.30, στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων

Διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Διαδηλώνουμε μαζικά και δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Leave a Comment