ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα ΕΛΜΕ Κέρκυρας σε Σύσκεψη Σωματείων – Συλλογικοτήτων, τη Δευτέρα, 6/7, στις 7:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7:30 μ.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

Επίσκεψη αυθημερόν στην Κέρκυρα προγραμματίζει την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να καταδείξει στο εξωτερικό ότι το νησί αποτελεί ιδανικό (και ασφαλή) προορισμό για διακοπές και ταυτόχρονα να δώσει έμφαση στην τουριστική επένδυση(;) της Κασσιόπης στο πλαίσιο της  δήθεν «κανονικότητας» της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Εν μέσω καραντίνας και μέσα σε μία – ουσιαστικά – κλειστή Βουλή η κυβέρνηση προώθησε τον αντιπεριβαλλοντικό  νόμο που επί της ουσίας καταργεί την προστασία των περιοχών Natura 2000 και των περιορισμών δόμησης ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δασικές και άλλες εκτάσεις. Ο νόμος αυτός συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος. Μπροστά σε “εμβληματικές” επενδύσεις, όπως χαρακτηρίζουν αυτή του Ερημίτη, η προστασία του πάει περίπατο.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι «αξιοποιούν» το περιβάλλον ως μια κερδοφόρα φλέβα χρυσού. Σε ένα σύστημα που το κέρδος είναι πάνω απ’ όλα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία του ανθρώπου. Το υποκριτικό ενδιαφέρον όσων γενικόλογα ανησυχούν για τη φύση πρέπει να απαντηθεί από το εργατικό – λαϊκό κίνημα που πρέπει να κάνει υπόθεσή του το περιβαλλοντικό πρόβλημα διεκδικώντας ριζοσπαστικές λύσεις που θα οδηγούν στην ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα από τη μια και στη φύση από την άλλη, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Βρισκόμαστε ήδη μέσα σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση, στην εκδήλωση της οποίας ο κορωνοϊός λειτούργησε ως καταλύτης. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,9% με το πολύ μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου πριν την υγειονομική κρίση. Η νέα κρίση αυτή, θα επιχειρηθεί να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής πλειοψηφίας, όπως έγινε βέβαια και με την ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων. Όπως κάθε καπιταλιστική κρίση θα προκαλέσει καταστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου ώστε η οικονομία να εκκινήσει από χαμηλότερη και «υγιέστερη βάση». Μπαίνουμε σε μία περίοδο πολύ μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών ακόμη και γεωπολιτικών κλυδωνισμών. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια αντιμετωπίζουν το φάσμα  της ανεργίας.

Η εργασία και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο απόσπασμα, αφού η πανδημία αξιοποιήθηκε για να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο, με μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασίας έδωσαν το έναυσμα και διαμορφώνουν το έδαφος ώστε να μετατραπούν σε μόνιμες βλαπτικές μεταβολές σε μισθούς, συμβάσεις και εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην χώρα μας,  ο τουρισμός  αποτελεί τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία», συνεισφέροντας κατά 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Σε συνδυασμό, με το ότι η εστίαση είναι μία βασική δραστηριότητα ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, προκαλούνται πολύ μεγάλα κύματα ανεργίας και βυθίζουν την οικονομία σε βαθειά ύφεση. Τα «πακέτα βοήθειας» από την ΕΕ, με όποια μορφή και αν δοθούν (επιχορηγήσεις, δάνεια), προορίζονται για τη στήριξη του κεφαλαίου και ο λογαριασμός θα πάει και  πάλι στο λαό. Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, με “επεκτατική” πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου ανεξάρτητα με το αν είναι φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές, δείχνει ότι προτεραιότητα τους είναι να μην μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε κρίση του ίδιου του συστήματος. Οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι μία αφορμή αρκεί για να ξεσπάσει η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση.

Η Κέρκυρα, λόγω της “μονοκαλλιέργειας” του τουρισμού θα χτυπηθεί πιο βαριά από τις συνέπειες της κρίσης. Χιλιάδες εργαζόμενοι, στο νησί μας, είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει στο μέλλον. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα που τους εξασφαλίζουν ένα εισόδημα 9 με 10 € την ημέρα για ένα ολόκληρο χρόνο. Όλοι αυτοί που δημιούργησαν το “θαύμα” του τουρισμού τώρα καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα.

Η φάση της πανδημίας ανέδειξε την αξία και την ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Η απαξίωσή του και η ιδιωτικοποίησή του από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά το έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση με τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, ζήτησε χρόνο για να ενισχύσει τα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πιθανό νέο κύμα της πανδημίας. Ο χρόνος όμως αυτός πήγε χαμένος αφού μόνο μπαλώματα έγιναν και σε καμία περίπτωση δε καλύπτονται οι ανάγκες του λαού. Σε μεγάλο βαθμό, στόχος τους ήταν να ενισχύσουν νοσοκομεία τουριστικών περιοχών “για να νιώθουν ασφαλείς οι τουρίστες”!!!

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού και απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, με κλειστά σχολεία, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσίευσε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κύριοι άξονες είναι η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ποινές για τους αναπληρωτές, μείωση εισακτέων και μεταγραφών στα ΑΕΙ, κτλ. Μία ακόμη σοβαρή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή στο περιεχόμενο του σχολείου. Η ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τις δεξιότητες και η αποσπασματική γνώση αποτελούν εδώ και χρόνια στόχο των Υπουργείων Παιδείας. Θέλουν να προετοιμάζουν έτσι τους αυριανούς εργαζόμενους ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν, να μην μπορούν να διεκδικήσουν, να μην μπορούν να αντιδράσουν. Όλα αυτά  αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στη γραμμή της ατζέντας ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ, που σταδιακά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές  σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μόνιμοι  στην  καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη, αν δεν συμπληρώνουν ωράριο με 2η και 3η ανάθεση, θα βρίσκονται σε  μόνιμη κινητικότητα.

Το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια διάλυσης του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών. Να προτάξει λύσεις προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας, να ανοίξει δρόμους για συνολικότερες ανατροπές στην κοινωνία.

Οι περιορισμοί που επιχειρούν να βάλουν στις διαδηλώσεις και γενικότερα στους αγώνες των εργαζομένων, πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα του νησιού, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, τις δυνάμεις των εργαζομένων του Εργατικού Κέντρου, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες σε αγωνιστική πανκινητοποίηση με στόχο την ανατροπή των βάναυσων αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. Να λάβουν όλοι αποφάσεις συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο την ώρα άφιξης του Πρωθυπουργού.

Leave a Comment