ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις στα μουσικά μαθήματα

Το Υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση Φ. 251 / 79549/Α5/24-06-2020, ορίζει τα Εξεταστικά Κέντρα (ΕΚ) Μουσικών Μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βάσει της απόφασης αυτής, ως Εξεταστικό Κέντρο (ΕΚ) Μουσικού Μαθήματος «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων, ορίζεται, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων ΔΕ Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Λευκάδας, το ΕΚ του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Με την ίδια απόφαση, ως ΕΚ Μουσικού Μαθήματος «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών μουσικών γνώσεων, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, ορίζεται το ΕΚ του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου (μέχρι και πέρσι εξετάζονταν στην Αθήνα).

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια απίστευτη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους της Κέρκυρας, προφανώς και άλλων περιοχών. Αντί οι μαθητές να εξετάζονται στον τόπο τους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, υποβάλλονται σε ένα απίστευτο «ροντέο» μετακίνησης. Όχι μόνο δεν διασφαλίζεται καν πως θα δώσουν «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» στο ίδιο ΕΚ με το «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» αλλά και μετακινούνται από πόλη σε πόλη, δίνοντας εξετάσεις αλλού για το πρακτικό μέρος κι αλλού για το θεωρητικό μέρος. Έτσι, ένας μαθητής από την Κέρκυρα, που μετακινείται προς Γιάννενα ή Αγρίνιο, αναγκαστικά και μόνο ακτοπλοϊκά και οδικά, πρέπει αρχικά να μεταβεί στο Αγρίνιο (Σάββατο, 11/7, απογευματινή εξέταση 17:30) και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Κέρκυρα (ή να διανυκτερεύσει κάπου αλλού) και να μεταβεί στα Γιάννενα (Δευτέρα, 13/7, πρωινή εξέταση 8:30)!!! Η κυβέρνηση σχεδιάζει με τους χάρτες και τα αθροίσματα των υποψηφίων των διαφορετικών περιοχών ανά χείρας, χωρίς καν να παίρνει υπόψη την άθλια κατάσταση που υπάρχει με τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών, τις οποίες αφειδώς χρηματοδοτεί. Επιπλέον, δεν δίνεται από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα στους μαθητές να εξεταστούν σε άλλη περιοχή (πχ. Αθήνα), όπου μπορεί να διαθέτουν σπίτι ή γενικά να διευκολύνονται (πχ. αεροπορική μετακίνηση)! Έτσι, υπάρχουν Κερκυραίοι μαθητές που κινδυνεύουν με αποκλεισμό!

Ντροπή και αίσχος!!

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτεί:

1.  Να σταματήσει η μετακίνηση των μαθητών για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μακριά από τον τόπο φοίτησής τους.

2. Να διασφαλιστεί πως θα δώσουν στην ίδια πόλη και στο ίδιο Εξεταστικό Κέντρο το πρακτικό και θεωρητικό μέρος των Μουσικών Μαθημάτων.

3. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των μαθητών για εξέταση στην πόλη που διευκολύνονται.

4. Να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα που θα κάνουν οι μαθητές για να εξεταστούν στα παραπάνω μαθήματα.

Leave a Comment