ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Απεργιακή Συγκέντρωση ΕΛΜΕ Κέρκυρας – Τετάρτη, 6 Μάη στις 9:30 π.μ. στο προαύλιο των Λυκείων

Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία να μην κατατεθεί στη Βουλή, να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία! 

 

Με βάση την 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ 8-11 π.μ. 

Καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας την 

Τετάρτη 6 Μάη, στις 9:30 π.μ. στο προαύλιο των Λυκείων 

και καλούμε την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων για να οργανώσουμε την από κοινού δράση μας

 

Απαιτούμε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Παιδείας για να διευκρινίσει τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!

 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν δια ζώσης (κι όχι με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι) στα προαύλια των σχολείων, Την Πέμπτη 7 Μαΐου κι όχι την Τετάρτη – ημέρα στάσης εργασίας – , να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο και να οργανώσουν τον τρόπο διεκδίκησής τους. 

Προχωράμε σε ανοικτή Γ.Σ. στο προαύλιο του 1ου ΓΕΛ, την Πέμπτη, 7 Μαΐου, στις 6 μ.μ., για την ενημέρωση των συναδέλφων και την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Οι ανακοινώσεις των μέτρων, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για την επαναλειτουργία των σχολείων εντείνουν την ανησυχία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, δε δημιουργούν τους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής.  Δε λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και την κατάσταση των σχολικών υποδομών. Ακόμα και η εξαγγελία για το 1,5 μέτρο απόσταση ανά μαθητή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη σε αίθουσες κλουβιά (ή ακόμα και κοντέινερ) των 30 τ.μ. Για αυτό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας με μια απαράδεκτη ενέργεια άλλαξε την οδηγία για τα 7μ2 ανά μαθητή!

Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία παραμένουν, χωρίς να καταβάλλεται καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να επιλυθούν, όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού οι μεταφορές των μαθητών κλπ..

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Το κύριο ζήτημα που παραμένει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και στα ίδια τα σχολεία με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτουν.

Παράλληλα και εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αντί να λύσει τα τεράστια προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σωματείων   φέρνει μέτρα που χειροτερεύουν το Δημόσιο Σχολείο. Υποβαθμίζει παραπέρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, “τσακίζει” τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Πληρώσαμε πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά!

                  Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν την ευθύνη τους! Έστω και τώρα να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα, τις διεκδικήσεις δεκάδων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Να προστατεύσουν την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας, οι μαζικές κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.  Όπως και εν μέσω πανδημίας δεν μείναμε σιωπηλοί, έτσι και τώρα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για:

 • Εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
 • Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
 • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
 • Σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 • Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στο προαύλιο των Λυκείων, την Τετάρτη, 6 Μαΐου, στις 9:30 π.μ., μαζί με την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων και την απαίτηση να παραβρεθεί η Αντιδήμαρχος Παιδείας προκειμένου να διευκρινίσει τις ενέργειες του Δήμου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
 • Προκηρύσσουμε συμπληρωματική στην 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ, διευκολυντική 3ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. – 2 μ.μ. για τη διευκόλυνση όσων συναδέλφων τη χρειάζονται ή αδυνατούν να παραβρεθούν στο σχολείο τους.
 • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν δια ζώσης (κι όχι με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι) στα προαύλια των σχολείων, Την Πέμπτη 7 Μαΐου κι όχι την Τετάρτη ημέρα στάσης εργασίας, να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο και να οργανώσουν τον τρόπο διεκδίκησής τους.
 • Προχωράμε σε ανοικτή Γ.Σ. στο προαύλιο του 1ου ΓΕΛ για την ενημέρωση των συναδέλφων και την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων.
 • Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, στον αγώνα τους για την μονιμοποίηση τους. Στηρίζουμε με απόφαση του σωματείου μας, στην κινητοποίηση που οργανώνουν την Παρασκευή στις 8 Μάη το πρωί στο Υπ. Εσωτερικών.
 • Προχωράμε σε συσκέψεις – συνεδριάσεις – ενημερώσεις των συλλόγων διδασκόντων για το νομοσχέδιο και την καταγραφή συγκεκριμένων προβλημάτων ανά σχολείο. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα γυρίσει όλα τα σχολεία του νομού, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο, να ενημερώσει για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να οργανώσει τον Αγώνα από δω και πέρα.
 • Κλιμακώνουμε την πάλη με νέα μαζική κινητοποίηση και συλλαλητήριο στις 12 Μάη και σε άλλες πόλεις!
 • Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης!

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

Leave a Comment