ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Για τις νέες οδηγίες περί προαιρετικών εξ αποστάσεως μαθημάτων

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει μια απαράδεκτη επικοινωνιακή τακτική που στόχο έχει να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όχι μόνο. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αφήνει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς μέσα και εξοπλισμό, χωρίς κεντρικά οργανωμένη στήριξη, με ένα μήνα καθυστέρηση προχωρεί στη μείωση της ύλης, ενώ οι ασάφειες σχετικά με το τι θα συμβεί στη λειτουργία της εκπαίδευσης δίνουν και παίρνουν.

Άλλο ένα τέτοιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποτελεί και η οδηγία για “προαιρετική συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης”  με εξαίρεση τις ημέρες από 15/4 (Μ. Τετάρτη) έως 21/4 (Τρίτη του Πάσχα). Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των μαθητών και τον τρόπο να σταθούν δίπλα τους. Η λογική της “προαιρετικότητας” που εισάγεται οξύνει τις ανισότητες και δημιουργεί νέες. Γεννά συγχύσεις και ανισοτιμίες εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αλλοιώνεται κι άλλο το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας. Ακόμα και κάτω από έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές, η σχολική ζωή καθορίζεται από ενιαίους κανόνες. Δεν περιμένουμε από το Υπουργείο να μας υποδείξει το πώς και το πότε θα επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας και προφανώς δε διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ.Παιδείας με τέτοιες εγκυκλίους ψαρεύει σε θολά νερά.  Οι αργίες των σχολείων ορίζονται με σαφήνεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημιουργώντας νέα ερωτήματα στους συναδέλφους, αλλά και προϋποθέσεις εμφάνισης νέων ανισοτήτων και διαφορετικών ταχυτήτων ανά σχολείο, κινείται η οδηγία της Γ.Γ. του Υπουργείου για προαιρετική δυνατότητα των εκπαιδευτικών “να καλύψουν και θέματα πέραν των επαναλήψεων της έως σήμερα διδαχθείσας ύλης που… εν τούτοις δεν αποτελούν διδακτέα ύλη παρά μόνο εφόσον αυτά παραδοθούν και με δια ζώσης διδασκαλία στην τάξη μετά την επαναλειτουργία των σχολείων”. Σκόπιμες ασάφειες ή απλά αλαλούμ;

Το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να εξαπατά την κοινωνία, να υπονομεύει τον μάχιμο εκπαιδευτικό κόσμο,  να θέτει συνεχώς εμπόδια και να στήνει παγίδες αντί να μας  διευκολύνει στο έργο μας. Δε θα ανεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι γονείς και οι μαθητές μας άλλη κοροϊδία.

Εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Από επικοινωνιακές φούσκες και κοροϊδία χορτάσαμε.

  • Καλούμε το Υπουργείο, την ΠΔΕ και τη ΔΔΕ να βάλουν τέλος στις απειλές, στους εκβιασμούς, στον εκφοβισμό και στις πιέσεις που ασκούνται  σε πολλούς εκπαιδευτικούς κι έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Οι απειλές για οικονομικές συνέπειες, για αξιολόγηση, για κακή εικόνα -και ειδικά απέναντι στο πιο ευάλωτο κομμάτι των συναδέλφων μας, των αναπληρωτών- είναι απαράδεκτες, δεν προκύπτουν από καμία απόφαση – εγκύκλιο του Υπουργείου και θα καταγγελθούν άμεσα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για να «βγει» η ύλη. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο καθολικά. Ο σκοπός της είναι να κρατήσουν οι μαθητές την επαφή με το σχολείο. Άρα οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται σε επαναληπτικές ασκήσεις και επίλυση αποριών.
  • Καλούμε  τους συναδέλφους να μην δεχτούν την προαιρετικότητα στην εξ αποστάσεως πριν τη Μ. Τετάρτη και μετά την Τρίτη του Πάσχα, σε μέρες θεσμοθετημένης αργίας των σχολείων.  Αν φέτος αποτελεί εξαίρεση, του χρόνου  -και όχι μόνο για το Πάσχα- θα αποτελεί καθεστώς. Καλούμε επίσης τους διευθυντές των σχολείων να μην καταρτίσουν προγράμματα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς ελεύθερους να λειτουργήσουν όπως αυτοί νομίζουν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για φαινόμενα αυταρχισμού, υποχρεωτικότητα, ελέγχου-αξιολόγησης να καταγγέλλονται άμεσα και να γίνονται παρεμβάσεις επί τόπου.

Leave a Comment