ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – 2

Επειδή συνεχίζονται τα ερωτήματα προς την ΕΛΜΕ σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οδηγίες του Υπουργείου που έχουν φτάσει στα σχολεία, όσο και τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ για το θέμα:

  • Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από πουθενά (εγκύκλιοι, οδηγίες κλπ) θέμα συνεπειών (οικονομικών, πειθαρχικών κ.α.) στην περίπτωση που κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν υλοποιήσουν τη σύγχρονη ή την ασύγχρονη εκπαίδευση. Η επιλογή πλατφόρμας είναι στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυσκολίες υλοποίησης κάποιας από τις μορφές τηλεκπαίδευσης, είναι ανυπέρβλητες. Δε θα ανεχτούμε καμία μορφή πίεσης και απειλών από όπου αυτές κι αν προέρχονται. Δε θα ανεχτούμε καμία αυθαιρεσία της διοίκησης. Το Υπουργείο ζητάει στοιχεία για το πόσοι συνάδελφοι συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως αποκλειστικά με βάση την εγγραφή στο ΠΣΔ., ενώ την ίδια στιγμή πολλοί συνάδελφοι αξιοποιώντας αλλά μέσα ήδη είναι σε επαφή με τους μαθητές τους! Προφορικά το Υπουργείο βεβαιώνει ότι οι συνάδελφοι μπορούν αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο αλλά με τα στοιχεία που ζητά αναιρεί αυτή την κατεύθυνση.  Ηθελημένα δημιουργείται σε Διευθυντές των σχολικών μονάδων και σε συναδέλφους σύγχυση και αδικαιολόγητη πίεση.
  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για να «βγει» η ύλη. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο καθολικά. Ο σκοπός της είναι να κρατήσουν οι μαθητές την επαφή με το σχολείο. Άρα οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται σε επαναληπτικές ασκήσεις και επίλυση αποριών.
  • Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να εξασφαλίσει την επαφή με τους μαθητές του και τους γονείς με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο. Καμία αυταρχική παρέμβαση της Διοίκησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι εκπαιδευτικοί θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας την κρίσιμη αυτή στιγμή, όπως άλλωστε το πράξαμε και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων, που σταθήκαμε όχι μόνο παιδαγωγοί αλλά και εμψυχωτές όλων των παιδιών, με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης.

 

Κάνουμε ξεκάθαρο πως τα όποια μέτρα λόγω των ειδικών καταστάσεων δεν πρέπει να παραμείνουν ή να επεκταθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια προσπάθεια!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαφή με τα σωματεία, να ενημερώνουν για κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από πλευρά της διοίκησης. Κανένας μόνος του ειδικά στις δύσκολες αυτές συνθήκες!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και μαθητές,

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, για όλους μας, προτάσσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Αναδεικνύουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης των δημόσιων σχολείων και ταυτόχρονα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μαθητή μας, που κοπιάζει και αγωνίζεται να αποκτήσει εφόδια για τη ζωή. Με τα μέσα που διαθέτουμε συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Αυτές τις στιγμές ο κυρίαρχος ρόλος μας είναι πρωτίστως η ψυχοσυναισθηματική στήριξη των μαθητών και δευτερευόντως  το γνωστικό, του οποίου η τηλεκπαίδευση είναι απλώς ένα βοηθητικό εργαλείο. Βρισκόμαστε σε επαφή με τα Σωματεία μας.

Ζητάμε από την ΟΛΜΕ να πάρει θέση, να δώσει επίσημη απάντηση στην επίθεση που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί από κάποια ΜΜΕ και να σταματήσει η πίεση από τη Διοίκηση σχετικά με την εγγραφή στο ΠΣΔ

Leave a Comment