Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, θέλει να καλωσορίσει τους συναδέλφους που διορίστηκαν και τους εύχεται καλή αρχή και καλή δύναμη στο επόμενο στάδιο της ζωής τους.
Μετά την αρχική χαρά του διορισμού, όμως, έρχεται η ψυχρολουσία. Τώρα ξεκινάει το δύσκολο έργο της εύρεσης σπιτιού, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Κέρκυρα.
Αφού γύρισαν όλη την Ελλάδα, με μια βαλίτσα στο χέρι και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ως αναπληρωτές, πρέπει να κάνουν το ίδιο και ως νεοδιόριστοι. Το ίδιο, πρέπει να κάνουν και οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που θα έρθουν από το Σεπτέμβριο στην Κέρκυρα. Μια διαδικασία δύσκολη και κυρίως οικονομικά δυσβάσταχτη. Το νησί της Κέρκυρας είναι ένας τουριστικός προορισμός με μεγάλη «αναπτυξη» – όπως λέει και η κυβέρνηση… Σ ‘αυτή την ανάπτυξη όμως δεν υπάρχει χώρος για τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους, όπως φαίνεται… Αυτή είναι η μοίρα των αναπληρωτών και νεοδιόριστων, όπως και συνολικά, του κόσμου της εργασίας.
Στο νομό Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια υπηρετούν κάθε χρόνο 500 περίπου αναπληρωτές και –πλέον- περίπου 450 νεοδιόριστοι και στις 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Αυτοί οι συνάδελφοι καλούνται να στήσουν το νοικοκυριό τους με ένα μεγάλο κόστος, το οποίο διαμορφώνεται, κυρίως, από το ενοίκιο και είναι απαγορευτικό για τις πενιχρές αποδοχές τους. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν απογειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματική βάσανος, η εξεύρεση κατοικίας για τους συναδέλφους. Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν σε σημείο, να διανυκτερεύουν οι συνάδελφοι αυτοί, ακόμη και στα αυτοκίνητα και στις παραλίες -ακόμα και στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό, το πόσοι πολλοί αναπληρωτές, προτιμούν να αρνηθούν το διορισμό τους στην Κέρκυρα, από το να αναγκαστούν να δίνουν μια μικρή «περιουσία» για την κατοικία τους.
Ακόμα και οι «τυχεροί» που θα βρουν σπίτι, έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του τουρισμού: είναι αναγκασμένοι να αφήσουν το σπίτι, από τις 30 Ιουνίου (και σε πολλές περιπτώσεις πιο πριν, λες και τα σχολεία δουλεύουν με βάση τις ανάγκες των τουριστών), η μίσθωση του σπιτιού ξεκινά τον Οκτώβριο, οι τιμές είναι απλησίαστες και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρεώσεις γίνονται με βάση τις ανάγκες των ιδιοκτητών.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν απασχολούν ούτε τους Δήμους της Κέρκυρας, ούτε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ούτε το Υπουργείο και για άλλη μια χρονιά καλούνται οι εκπαιδευτικοί, να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους, ως δια μαγείας… Είναι απαράδεκτο το γεγονός, οι νεοδιόριστοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στηρίζουν τόσα χρόνια τα σχολεία μας, να αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το Υπουργείο να σφυρίζει αδιάφορα. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης των Δήμων και Περιφερειών, οι οποίες αδιαφορούν μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και δεν έχουν κάνει το ελάχιστο για τη στήριξή τους. Ούτε για τη στέγαση, ούτε για τις μετακινήσεις. Ειδικά οι Δήμοι της Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, που έχουν τη δυνατότητα – βάσει νόμου – να παρέχουν στέγη σε εκπαιδευτικούς, δεν έχουν ασχοληθεί καν με το θέμα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρεί απαράδεκτη και προσβλητική, για το σύνολο του κλάδου των εκπαιδευτικών, αυτήν την κατάσταση και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη μάχη για να καλυφθούν – έστω και στοιχειωδώς – οι ανάγκες αυτών των συναδέλφων, με χαμηλότερο κόστος ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Στο πλαίσιο αυτό και συνεχίζοντας την προσπάθεια να ανακουφίσουμε το κομμάτι αυτό των συναδέλφων μας, σχετικά με τη στέγαση, απαιτούμε:
- Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και νεοδιόριστων στην Κέρκυρα, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.
- Να μισθωθούν ξενοδοχεία, τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
- Να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες και να υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
- Σίτιση όλων των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών -και όχι μόνο 8, όπως πέρσι-, στη φοιτητική λέσχη.
- Επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους και επιπλέον επίδομα 500 ευρώ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα.
- Ειδικά οι Δήμοι Βόρειας, Νότιας Κέρκυρας και Παξών, να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.
- Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, να λάβει ανάλογες αποφάσεις, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
- Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
Η παραπάνω πρωτοβουλία, θα δώσει μια μεγάλη βοήθεια στους συναδέλφους αναπληρωτές και νεοδιόριστους, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικές περιόδους που προαναφέραμε.
Μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας βοηθώντας τους συναδέλφους να βρουν κατοικία!
Γι’ αυτό όποια/ος συναδέλφισσα/ος ή φίλος γονιός, κάτοικος των δήμων της Κέρκυρας, ξέρει ανοίκιαστα σπίτια, κάνουμε παράκληση να στείλει ένα email στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας –elmekerkyras@gmail.com– ή sms στο κινητό του Προέδρου 6944441267 και του Γραμματέα, 6936520737 και θα το στέλνουμε αμέσως σε όλα τα σχολεία και στα email των συναδέλφων που το Δ.Σ. έχει στη διάθεσή του, με την παράκληση να κοινοποιείται σε όλους, για να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους μας, στην εγκατάστασή τους.
Αυτή η διαδικασία αλληλοενημέρωσης επείγει, διότι αφορά πολύ κόσμο, και χρειάζεται να συνεχιστεί όλον τον χρόνο καθώς η ροή προσέλευσης των αναπληρωτών συναδέλφων είναι συνεχής.
Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, διεκδικεί και αγωνιστικά τη λύση στα παραπάνω προβλήματα και στέκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο/ισσα. Κανείς μόνος/η!
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, θα κάνει παρέμβαση στη ΔΔΕ Κέρκυρας, για το ζήτημα της στέγασης, την τελευταία μέρα της ορκωμοσίας των νεοδιόριστων συναδέλφων, ώστε να τους υποδεχτούμε αγωνιστικά και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, λύση στο πρόβλημα της στέγασης.